Magyarország vizei

Magyarország vizei

5 dolog, amit érdemes tudni az Anna vízről

2015. augusztus 18. - bloggernóra

Egyre több idegenvezető viszi el a turistákat Szeged egyik legkülönlegesebb látványosságához, az Anna kúthoz. Tisza Lajos körút és a Kossuth Lajos sugárút sarkán található és gyógyhatású vizet csorgató Anna kút csupán pár méterrel van a víz feltárás helyétől.

szegedikalauz_hu.jpg

  1. Majdnem ezer méter mélyről tör elő. A legfontosabb tudnivaló az Anna vízről az, hogy a szegedi utcákon sétálók talpa alatt 944 méteres mélységbe nyúlik le a vízvezeték, melynek segítségével a helyiek és az odalátogatók gyógyvízzel tölthetik meg a palackjaikat. A környéken fellelt gyógyvízre olajfúrási munkálatok közepette bukkantak. A jelenlegi kutat Vajna Ferenc geológus szakvéleménye alapján 1927-ben fúrták.
  2. Nagyon jó hatással van az emésztésre. Az Anna-kút négy csapjából folyik a gyógyító erejű víz, két csapjából hideg artézi vizet nyerhetünk, míg a másik két csapjából meleg, 52 fokos lúgos-jódos gyógyvíz folyik. A meleg víz ásványi sókban gazdag, és az emésztőrendszer működését javítja, esetleges betegségeinek tüneteit enyhíti. Az Anna-kút gyógyvize előnyös hatással van még a reumatikus és ízületi problémákra is.
  3. Anna örök. Nem a szegedi költőóriás, Juhász Gyula nagy szerelméről nevezték el a forrásvizet, hanem Patzauer Dezső lánya volt a névadó. Ő hozta először forgalomba 1938-ban a szénsavval telített gyógyhatású Anna vizet.
  4. Táncoslány a kút tetején.  A hangulatos környezetű padokkal körbevett Anna-kút tetején egy kecses leányalak szobra áll, a Táncoslány, amelyet 1959-ben Csáky József szobrászművész készített. A kút környékét, illetve magát a kutat is nemrégiben újították fel.
  5. Egy víz, melynek saját fürdője van. A kúttól alig száz méterre található Anna Fürdő jóval régebben épült, minthogy a forrásvizet felfedezték volna. Régebben nem is Anna Fürdőnek, hanem Gőzfürdőnek hívták. A klasszikus török fürdőt két bécsi építész, Lang Adolf és Steinhardt Antal tervei alapján építették 1896-ban. Az 1927-ben fúrt kútból előtörő gyógyhatású Anna vizet 1938-ben vezették be a fürdőbe, egyúttal emiatt gyógyfürdő minősítést is kapott az Anna Fürdő. 2004-től több éven keresztül újították fel az egyedi stílusú épületet, melyben a legmodernebb wellness részlegek is helyet kaptak. A fürdőben természetesen Anna vízben áztathatjuk magunkat, és ihatunk is a kifejezetten kellemes ízű nedűből.

Kép: szegedikalauz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarvizek.blog.hu/api/trackback/id/tr57685650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása